Szukasz tłuszczu, aby schudnąć? Słyszałeś o tym! Bekon, jajka i tłuste sery. Ale dlaczego waga przechyla się w złą stronę? To dlatego, że dieta ketogeniczna nie jest właściwa!

Chociaż dieta ketogeniczna jest bardziej znana od wielu lat, w medycynie stosuje się ją od ponad pół wieku. Pacjenci cierpiący na choroby neurodegeneracyjne mogą być wprowadzani w stan ketozy, co może prowadzić do znacznej poprawy ich stanu. Może to mieć również zastosowanie w leczeniu padaczki i choroby Alzheimera. Osoby, które starają się schudnąć, ale nie mogą stosować diety normotłuszczowej, coraz częściej sięgają po dietę ketogeniczną. Ketoza jest doskonałym sposobem na zmniejszenie spożycia kalorii w czasach, gdy nadmiar kalorii jest głównym problemem żywieniowym. Pomaga także w utrzymaniu określonego reżimu kalorycznego. Zmiany metaboliczne zachodzące w ketozie mogą sprzyjać utracie tłuszczu i obniżeniu poziomu insuliny we krwi. Uważa się, że w ten sposób można zmniejszyć napady głodu.

Czy ketoza jest rozwiązaniem problemu otyłości i innych chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca? Czy opiera się ona na deficycie kalorycznym, który jest łatwiejszy, jeśli usuniemy z diety duże ilości produktów? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.

Dieta ketogeniczna – najważniejsze zasady

Co to jest dieta ketogeniczna? Ogólnie rzecz ujmując, dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa. Dieta ketogeniczna i makroskładniki zazwyczaj sprowadzają się do diety niskotłuszczowej i wysokowęglowodanowej. Oznacza to, że dostarczasz co najmniej 15-20% białka, co najmniej 30-40 g węglowodanów i tłuszczów. Uzupełniają one zawartość energetyczną diety (zwykle 75-80%). Rozkład makroskładników w diecie ketogenicznej może się nieco różnić. Jest to dopuszczalne, o ile można utrzymać stan ketogeniczny. Dieta ta wymaga nie tylko eliminacji i kontroli węglowodanów, ale także spożycia białka. Białko, w procesie przemiany glukozy, może być źródłem glukozy dla naszego organizmu. Stan ketozy można osiągnąć, spożywając minimum 40 g węglowodanów dziennie i minimum 1-1,5 g białka na kg masy ciała. Aby ułatwić proces adaptacji i utrzymać ketozę, konieczne jest posiadanie pewnej puli energii. Można to osiągnąć dzięki kwasom tłuszczowym o średniej długości łańcucha (MCT) oraz egzogennym ciałom ketonowym. Można je uzyskać w formie suplementów. Zboża, owoce oraz wszelkiego rodzaju suplementy zawierające duże ilości węglowodanów (np. należy wyeliminować wszystkie napoje izotoniczne oraz batony energetyczne, żele czy koncentraty białek serwatkowych.

Produkty, które powinny znaleźć się w diecie ketogenicznej

  • Po pierwsze, produkty bogate w jedno- lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. oleje roślinne, np. oliwa z oliwek, olej lniany lub olej z orzechów włoskich).
  • Tłuste mięso – W przypadku ketozy zbyt duże spożycie białka może być promowane przez chude mięso. Lepiej jest jeść schab wieprzowy, indyka, podudzia z kurczaka/indyka itp.
  • Tłuste ryby – są takie same jak w diecie konwencjonalnej i są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Zaleca się spożywanie więcej niż 2 porcji tygodniowo w diecie bogatej w tłuszcze.
  • Awokado, orzechy, nasiona i awokado – tłuszcze w nich zawarte są bogate w oleje nienasycone; zawierają również dużą ilość witamin z grupy B, potasu i przeciwutleniaczy – związków często niedoborowych w ketozie. Ich ilość powinna być jednak ograniczona ze względu na niewielką, ale znaczącą ilość węglowodanów.
  • Jajka – są bardzo pożywne, ale nie zawierają węglowodanów.
  • Warzywa – szczególnie warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak warzywa liściaste, kapustne, psiankowate (pomidory), papryka i dyniowate. Włączając do posiłku rośliny strączkowe lub buraki, należy pamiętać, aby nie przekroczyć dziennego spożycia węglowodanów.
  • Tłuste produkty mleczne to mleko, jogurt i ser twarogowy. Można spożywać sery podpuszczkowe (lub dojrzewające) w ograniczonych ilościach, które często są trudno dostępne.

Cykliczna Dieta Ketogeniczna: Czy jest lepsza od standardowej Keto? Dowiedz się więcej na http://daniaketo.pl/porady/fygr/cykliczna-dieta-ketogeniczna-czy-jest-lepsza-od-standardowej-keto.html

Czy dieta ketogeniczna jest dla Ciebie dobra?

Dieta ketogeniczna może powodować zmniejszenie wydzielania insuliny i lipogenezy, które są kluczowymi czynnikami w metabolizmie tłuszczów. Może to być pomocne w leczeniu otyłości i nadwagi. Należy zauważyć, że efekt ten jest silniejszy w przypadku większego spożycia średniołańcuchowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Aby zainicjować znaczące spalanie tłuszczu, konieczny jest deficyt energii. Dzieje się tak pomimo ketozy. Warto zwrócić uwagę na potencjał oksydacyjny wyższych dostaw tłuszczu. Wzrost stężenia ciał ketonowych może spowodować wzrost stężenia produktów glikacji, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i mogą powodować aktywację enzymatyczną, uszkodzenia DNA lub inne zmiany degeneracyjne. Deficyt energii, który często towarzyszy diecie ketogenicznej, oraz obniżenie poziomu glukozy we krwi mogą zmniejszyć ilość wolnych rodników. Jest to obiektywny plus. Nie ma jednak oficjalnych wytycznych dotyczących zasadności stosowania diet o bardzo niskiej zawartości węglowodanów w przypadku zaburzeń glukozy, takich jak cukrzyca. Dieta ketogeniczna może być także stosowana jako uzupełnienie farmakoterapii w chorobie Alzheimera oraz jako sposób na zmniejszenie liczby epizodów padaczkowych. Może być stosowana w leczeniu otyłości i prowadzić do utraty masy ciała. Jest to jednak często coś więcej niż tylko dieta wysokowęglowodanowa. Dieta z większym spożyciem tłuszczu mogła dostarczać więcej białka, co mogło przyczynić się do różnicy w spalaniu tłuszczu.

Jakie są skutki stosowania diety ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna to rodzaj odżywiania, który przede wszystkim w początkowej fazie stosowania daje efekt szybkiej utraty masy ciała przy wysokim poziomie sytości. Dieta ketogeniczna ma podobne działanie do diet normotłuszczowych, które opierają się na większym udziale węglowodanów. Warto rozważyć wprowadzenie tego typu żywienia, a pozbyć się cennego elementu diety – węglowodanów.

Poznaj zagrożenia związane z dietą ketogeniczną

Dieta ketogeniczna nie jest zalecana do długotrwałego stosowania ze względu na liczne niedobory, które powoduje. Dotyczy to w szczególności osób zdrowych i z mniejszą ważnością. Jest to dieta eliminacyjna i może być bardzo niedoborowa. Witaminy, których niedobór występuje w tej diecie, to witamina C, witamina B1, witamina tiaminy (B1) i pirydoksyna (B6). Niedobór występuje również w przypadku kwasu foliowego. Analizując podaż minerałów, można stwierdzić, że wapń i magnez są w niedoborze. Diety keto mogą również powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wymioty i wrzody żołądka.

Zmniejszona podaż nieprzetworzonych produktów roślinnych może również wiązać się z mniejszą podażą fitochemikaliów, takich jak resweratrol, flawonoidy, karotenoidy i witaminy o potencjale przeciwutleniającym. Istnieje ryzyko, że długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Nie znamy długoterminowego wpływu tej diety na zdrowie człowieka. Diety wysokotłuszczowe są częścią pewnych społeczności, które w przeszłości cieszyły się względnym zdrowiem. Dieta o wysokiej lub znormalizowanej zawartości węglowodanów jest powszechna w większości populacji europejskich i społeczności długowiecznych.

Jak długo można pozostać na diecie keto?

Warto jednak zaznaczyć, że dieta ketogeniczna może być stosowana w celu długotrwałej utraty wagi. Często zdarza się, że przeceniamy stan ketozy, co może prowadzić do pochopnej decyzji o przejściu na tę dietę. Nie są nam znane żadne badania dotyczące długoterminowych skutków stosowania diety ketogenicznej i jej wpływu na ogólny stan zdrowia. Osoby, które nie mają żadnych dolegliwości zdrowotnych, nie powinny rozważać tego typu odżywiania.

Write A Comment